Beleef de ruimte

**Dwingeloo als Sterrendorp**
Beleef de Ruimte, Duisternis en Sterren

sterrenwacht camping torentjeshoekCamping Torentjeshoek heeft een boomhut gerealiseerd met uitzicht op de Sterren, wil op de camping de lichtvervuiling tegengaan.

Dwingeloo op de kaart zetten als ‘het sterrendorp’. Dat is wat een aantal ondernemers uit het dorp willen bereiken met hun initiatief onder de noemer ‘Beleef de ruimte’. Het sluit mooi aan op het gelijktijdige voornemen van sterrenkundig instituut Astron om in de oude bibliotheek van het dorp een ‘science hub’ op te zetten, een soort bezoekerscentrum over radioastronomie.

Veel mensen associëren Dwingeloo met de sterrenwacht. Bovendien is dit een van de donkerste gebieden van Nederland, waar je echt duisternis kunt ervaren en vaak een prachtige sterrenhemel kunt zien. Dat is een selling point waar we meer gebruik van kunnen maken.

Voor ons als recreatieondernemers kan het een mogelijkheid zijn om het seizoen te verlengen. In de zomer zitten we toch wel vol, maar een paar weken erbij in voor- en naseizoen zou mooi zijn.”

beleef de ruimte camping torentjeshoekAstron zelf werkt aan een ‘science hub’ in het voormalige bibliotheekgebouw in Dwingeloo. Beleidsmedewerker Daniela Mikkers van Astron vertelt: “Het wordt een belevingscentrum, waar mensen op een aantrekkelijke, interactieve manier ontdekken wat radiogolven zijn en hoe we met behulp daarvan ruimteonderzoek doen: de radioastronomie.

Het moet vooral ook voor kinderen aantrekkelijk worden, zij kunnen er bijvoorbeeld proefjes doen.” Als alles volgens plan verloopt, begint de verbouwing van het leegstaande gebouw in Dwingeloo dit voorjaar.

Het is de bedoeling dat het TIP (Toeristisch Informatiepunt) erbij in komt. “Wij kunnen dan hun openingstijden aanhouden.”

De naam van het centrum staat al vast: De Melkweg. “Een van de grote ontdekkingen van de telescopen hier en in Westerbork was de plek van de aarde in het melkwegstelsel”, aldus Daniela. “In Exloo, bij Lofar, komt een tweede science hub met als naam ‘De Oerknal’.”

De volgende bedrijven ondersteunen ook dit initiatief doormiddel van:

  • Camping De Olde Bargen is bezig met het ontwikkelen van ‘Sterrenhuisjes’,
  • RCN De Noordster staat al in het teken van Planeten en Sterren en is bezig met een slechtweer accommodatie met als thema "Beleef de Ruimte".
  • De Bospub werkt aan een ‘Sterrenmenu’ voor op de kaart
  • "B&B de Ster van Dwingeloo" zijn bezig met vijf wandelroutes, vanuit het dorp Dwingeloo. Die op de kaart een ster vormen. Onder de naam de ‘Ster van Dwingeloo’. Deze routes zijn via de app van route.nl te lopen.
  • De stichting Camras, die de monumentale oude Radiotelescoop beheert, werkt mee. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een cursus die gastheren/vrouwen kunnen volgen,om de bezoekers van het Dwingeloderveld meer te vertellen over de ruimte.
  • Astron, het instituut voor radioastronomie (dat kantoor houdt in de bossen van het Dwingelderveld) vlakbij de telescoop, is nauw betrokken.
  • Zo ook IVN, Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Werkt mee aan div. projecten natuurbeleving in Het Dwingelderveld en houd zich ook bezig met gidsen en gastheren/vrouwen voor Natuurmonumenten met betrekking tot het Thema.
  • Camping Torentjes Hoek heeft een boomhut gerealiseerd met uitzicht op de Sterren, en wil graag op de camping de lichtvervuiling tegengaan.
  • De Provincie Drenthe en de Gemeente Westerveld ondersteunen het project.

“We hopen dat steeds meer mensen en bedrijven aanhaken.”